Erityiskoulutettujen työttömyyskassa tiedottaa – Miten toimia, jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan?

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon jäsenistö ei välty poikkeustilan aiheuttamalta lomautukselta/työttömyydeltä. Työttömyyskassaan on 7.4.2020 mennessä saapunut yli 3 000 työvoimapoliittista lausuntoa kohta alkavista työttömyyksistä. Määrä on kymmenkertainen normaalitilanteeseen verrattuna. Hakemusten käsittelyajat olivat maaliskuussa noin 9 päivää ja valitettavasti käsittelyajat venyvät viimeistään toukokuussa. Käsittelyssä olevan viikon näkee työttömyyskassan kotisivuilla.

Erko on varautunut tulevaan käsittelyruuhkaan ensinnäkin henkilöstöjärjestelyin: neljä työntekijää on vakinaistettu, kolmella henkilöllä määräaikaisuuksia on jatkettu keväälle 2021 ja viisi määräaikaista aloittaa huhtikuussa. Puhelinneuvonta kohdennetaan 20.4.2020 lähtien maanantaille ja torstaille. Useimpiin kirjallisiin kysymyksiin on pystytty vastaamaan viimeistään kysymystä seuraavana työpäivänä, ja se on tavoitteena jatkossakin.

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan

1. Ilmoittaudu TE-toimiston verkkopalvelussa työttömäksi työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyys- tai lomautuspäivänä.
2. Hae ansiopäivärahaa kahden viikon kuluttua työttömyyden tai lomautuksen alusta Erkon verkkoasioinnin kautta.
3. Täytä hakemus huolellisesti ja liitä mukaan hakemuksessa pyydetyt liitteet, myös palkkatodistus tai palkkalaskelmat.
4. Jos sinut on lomautettu, täytä hakemus kokonaisilta kalenteriviikoilta, vaikka lomautus alkaisi tai päättyisi keskellä viikkoa.
5. Toimita kassalle muutosverokortti etuutta varten, muuten ennakonpidätys tehdään vähintään 25 prosentin mukaisesti.
6. Hae jatkossa päivärahaa neljän viikon tai kuukauden jaksoissa. Viimeisen hakemuksen voi tehdä lyhyemmältä ajalta.
7. Pääsääntöisesti asioi kassan kanssa verkkoasioinnin kautta. Asiakirjojen lähettäminen verkkoasioinnin kautta helpottaa käsittelyä kassassa.  Puhelinpalvelua on rajoitettu hakemuskäsittelyn vuoksi.

HUOM! Mikäli et pääse kirjautumaan verkkoasiointiin, ole yhteydessä suoraan kassaan sähköpostitse erityiskoulutettujen.tk@erko.fi.

Päivärahahakemus kannattaa täyttää huolellisesti ja liittää mukaan hakemuksen ohjeiden mukaiset dokumentit. Tarkemmat ohjeet löytyvät työttömyyskassan kotisivuilta.

8.4.2020
Eero T. Anttila
Erkon johtaja
www.erko.fi