Puheterapeutin ammatti sopii monenlaisille ihmisille. Mitään tiettyä persoonallisuuden piirrettä työssä menestyminen ei edellytä. Hyötyä on laajasta kiinnostuksesta kieleen, kommunikointiin, psykologiaan ja anatomiaan, fysiologiaan ja neurologiaan.

Työelämässä tärkeitä taitoja ovat vuorovaikutuksen, kielen, puheen, kasvojen, suun ja nielun alueen toimintojen analyyttinen tarkastelu, sen perusteella kuntoutuvuuden arviointi sekä kuntoutuksen suunnittelu ja toteutus yhdessä asiakkaan kanssa parhaiden kliinisten käytänteiden ja tutkimustiedon perusteella. Kliininen työ vaatii herkkää havainnointia, yhteistyötaitoja, luovuutta, mutta varsinkin tukevaa teoreettista osaamista kliinisen työn perustaksi.

Tätä sinulle tarjoavat kuusi yliopistoa, joissa on logopedian koulutusohjelmia. Koska puheterapeutiksi opiskellaan koulutusohjelmassa, mahdollisuus aiempien opintojen hyväksilukemiseen on usein rajallista. Mikäli olet menossa suorittamaan toista tutkintoa ja edellisten opintojen korvaavuudet kiinnostavat, ole suoraan yhteydessä siihen yliopistoon, jonka opiskelijaksi olet hakeutumassa.

Opiskelemaan otetaan vuosittain noin 140 uutta opiskelijaa.